Utazáshoz (baba-gyerek)

Miben utazzon a gyermek az autóban?

Ha gyerekünk van, akkor az autós utazás kérdését mindenképp meg kell oldanunk. A gyerekekre ilyen esetekben külön szabályzás vonatkozik, ami azt is előírja, hogy milyen korú-méretű gyerek hogyan és hol utazhat az autóban. Kisbabák estén autós hordozóra van szükség, melyet a menetiránnyal háttal kell elhelyezni, vagyis a gyerkőc menetiránnyal háttal utazik. Az ülések a biztonsági övvel kell rögzíteni az autóba, hogy borulás esetén ne mozduljon a szükségesnél nagyobb mértékben. Ezt általában be szokták tartani a szülők.

A probléma általában akkor kezdődik, amikor nő a gyerkőc, és sok szülő nincs tisztában a jogszabályokkal. Ennek többek között az is az oka, hogy a jogszabályok a gyerekeke magasságra vonatkoznak, az üléseket pedig súly alapján szokták megállapítani, hogy mekkora gyerek számára alkalmas. Amikor nő a gyerkőc, és már nem kisbabákról van szó, akkor következik a több ponton beköthető gyerekülés. Később, ahogy nő gyermek, nem szükséges a gyerekülés övével beköti, az autó biztonsági övével is beköthető.

Mikor válthatunk ülésmagasítóra vagy segédeszköz nélküli utazásra?

Sok gyerkőc növi ki a gyerekülést még iskolás kora előtt. Ilyenkor gondban vannak a szülők, hiszen a biztonsági öv még nem elég a gyerek számára, az ülés azonban már kicsi. Ilyenkor jöhet az ülésmagasító, melynek segítségével biztonsági övvel is kényelmesen és biztonságosan lesz beköthető a gyerek az autóban. Arra érdemes figyelni, hogy az öv pont a gyerkőc vállánál haladjon át, ne vágja sehol, hiszen így kényelmetlen és balesetveszélyes is lehet az utazás. Az ülésmagasítót 5-6 éves gyerek esetén már használhatjuk, természetesen akkor, ha elérik a szükséges magasságot.

Az ülésmagasító akkor hagyható el, ha a gyerkőc szintén eléri azt a magasságot, melyet a törvény előír. Ez 135 cm, ez alatt a magasság alatt ülésmagasítóra lesz szükség. A gyerkőcök csak a hátsó ülésen utazhatnak, első ülésen még ülésmagasítóval sem. Célszerű betartani ezeket az utasítások, egyrészt, mert ha nem így teszünk, akkor a rendőr egy közúti ellenőrzés során meg is büntethet minket, másrészt pedig mert így biztonságos az utazás a gyerekek számára.