Akkumulátor töltő

Az akkumulátor töltő segít a legrosszabb helyzetben

 

Minden autós rémálma, amikor kocsija valamiért cserben hagyja. Ilyen tipikus eset, amikor a figyelmeztetést ki nem adó gépjárművünkön égve marad a lámpa és a hosszúra nyúlt parkolás után rájövünk, hogy az teljesen lemerítette az akkumulátorunkat. Nyilván pont ilyenkor nem találunk sehol a közelben segítséget és az ismerőseink sem érnek rá „bebikázni” a járművünket. Szerencsésebb esetben a városi taxisok pár ezer forintért a segítségünkre sietnek.

 

Az ilyen tanulóleckék miatt érdemes jó minőségű autó akkumulátort vásárolni és a régebbi típusokat is mindig jól feltölteni, hogy az úgy hagyott zenelejátszó vagy égő ne tudja rövid időn belül lemeríteni azt. Ma már számtalan jó minőségű akkumulátor töltő létezik, így biztosan megtaláljuk a számunkra ideális változatot. Vannak olyan változatok is amelyek többet is tudnak, mint amire elsőre számítunk. A CarPlus.hu kínálatában megtalálható minden olyan típus, ami segít karbantartani a kocsink akkumulátorát, így a 4cars, az Astrum, a Global és a Henry márka is képviselteti magát az oldalon.


2termék 12
2termék 12

Mit tegyünk, ha lemerült az akkumulátor?

 

Autóknál gyakori probléma, főleg télen, hogy lemerül az akkumulátor. Ez rengeteg fejfájást tud nekünk okoz, pláne, ha épp sietünk a munkahelyünkre vagy bárhova máshova. Persze nem kell egyből szerelő után kiáltanunk. Ilyen esetekre érdemes a kocsinkban egy indítókábelt, más néven bikakábelt tartatunk. Ha tényleg csak az akkumulátor lemerülése a gond, némi segítséggel könnyedén bebikázhatjuk. Természetesen van pár alapszabály, amit a bikázás előtt mindenképp érdemes figyelembe vennünk, nehogy több kárt okozzunk, mint hasznot.

 

Az egyik legfontosabb szabály, hogy az indítókábelt mindig szabványos legyen. Ez azt jelenti, hogy mindenhol sértetlen a burkolata és a csipeszei is elég erősek kell, hogy legyenek ahhoz, hogy biztonságosan tudjuk őket csatlakoztatni. A másik, amiről meg kell győződnünk bikázás előtt, hogy ugyanakkora feszültséggel működjön mind a két autó, a miénk is, illetve az is, aminek a segítségével be akarjuk bikázni. Tehát egy 12V-os autó, csak egy 12V-os autót bikázhat be. Az indítókábel csatlakoztatása előtt mindenképp kapcsoljuk le a gyújtást az autókban.

 

Hogyan kell bebikázni egy autót?

 

Ha a fent leírt paramétereket mind leellenőriztük, akkor kezdhetjük is a bikázás. Először a piros kábelt csatlakoztassuk a lemerült akkumulátor pozitív pólusához, ezután pedig a segítő autó akkumulátorának pozitív pólusához is meg kell tennünk. Jöhet a fekete kábel, amit a segítő autó negatív pólusához kell kapcsolnunk. A fekete kábel másik felét a lemerült autóhoz kell csatlakoztatni. Egyes indítókábelek használati utasításában a negatív pólushoz, de előfordul olyan is, amit a motorblokkhoz, ezért a bikázás előtt, erről győződjünk meg, melyik a helyes.

 

Ha minden kábel a helyére került, indítsuk be a segítő autó motorját közepes fordulatszámon. Ezután megpróbálhatjuk beindítani a lemerült autót. Az indítózás legfeljebb 15 mp-ig tartson. Ha nem sikerült beindítani a lemerült autót, az újabb próbálkozással várjuk 1-2 percet, amíg a kábel lehűl. Ha sikerült beindítani a lemerült autó motorját, hagyjuk járni pár percig, és a kábelt is hagyjuk rajta. A kábeleket mindig fordított sorrendben kell leszedni, vagyis először a beindított autóról szedjük le a fekete kábelt, aztán a segítőről, ezután jöhet a segítő autó a piros kábele, végül a beindított járműé.

Szűrés
Ár
 (Ft)
10 250 Ft - 14 590 Ft
Raktárban
Típus
Termék státusza