Autóápolás

Hogyan tisztítsuk ki az autónkat porszívózás nélkül – trükkök és praktikák

Sokan használják napi szinten az autójukat, és ez sokszor meg is látszik az utastéren is. Persze autót porszívózni senki sem szeret, sőt van, akinek lehetősége sem nagyon van rá. Van pár trükk és praktika, amivel könnyedén kitisztíthatjuk az autónkat, és nem szükséges hozzá lecipelni mondjuk a 10. emeletről a porszívót, és szerezni valahonnan több méter hosszabbítót sem. Ha mindenképp ragaszkodunk a porszívózáshoz, mert mondjuk kutyaszőrös az autónk, akkor érdemes beszerezni, egy kicsi és kompakt kifejezetten autóba használható porszívót.

Ha ezt mindenképp ki akarjuk hagyni, akkor egy ruharollerrel is szép eredményeket érhetünk el az odatapadt hajszálak és szöszök eltávolítása terén. Az ülés foltjaira használjuk kárpittisztítót, ugyanakkor ezt elkerülhetjük, ha ülésvédő huzattal védjük a kárpitot. A huzatot folt esetén csak ki kell mosni, és száradás után már vissza is tehetjük. Emellett autós szőnyeget is célszerű használni, mert lényegesen megkönnyíti a takarítást. Léteznek már textil és gumiszőnyegek is, utóbbit már peremes verzióban is be lehet szerezni. Ha van ilyenünk, egyszerűen csak rázzuk ki takarításkor és kész.

Nézet:
Sorrend:
 
Sorrend:

A műszerfalról és a szélvédőről se feledkezzünk meg

A műanyag és üveg felületek ápolására számos készítmény létezik. Persze vannak házi megoldások is, mint például az ecetes átmosás, amivel a műszerfalat, a kormányt és a szélvédőt is áttörölhetjük. Hamar elpárolog, így nem marad az autóban kellemetlen szag. Vannak autósboltban kapható ápoló és tisztító készítmények is. Ebből rengetegféle van a pumpás kivitelűtől a tisztító kendőkig. A műszerfal és a szélvédő ápolásához célszerű műszálas kendőt használni. Arra mindenképp figyeljünk oda, hogy soha ne a páramentesítő kendőt használjuk, mert egyrészt nem erre való, másrészt így károsíthatjuk az anyagot.

A rossz szagok eltávolításáról se feledkezzük meg. Erre is rengeteg megoldás kínálkozik. A legtöbb légfrissítő márka kínálatában már kifejezetten autókba való szagsemlegesítő illatosítót is találhatunk. A kellemetlen szagok eltávolítására a házi megoldás a citromhéj használata, ami cigarettaszag ellen is jó, illetve ha nem akarunk autóillatosítót venni, tegyünk be a kedvenc szappanunkat egy dekoratív zacskóban a műszerfal alatti polcra, és hosszú ideig élvezhetjük a kellemes illatokat.