Autóápolás

Mindennapi autó tisztítás

Ahhoz, hogy a frissességet és a tisztaságot megőrizzük az autóban, minimum hetente érdemes takarítani azokat a felületeket, melyek esetleg hosszabb távon problémát jelenthetnek. Ilyen a klímának a rácsai, melyek fújják magukból a levegőt, vagy akár a szélvédő, maga a kormány, a műszerfal.

Vannak olyan kiegészítők az autókra, melyek egyszerűsíthetik számunkra is ezeket a dolgokat. Ilyen például az üléshuzat, mely az esetleges koszt, ami ruhánkról már magára az ülésre kerülne, inkább egy olyan felületet koszol, melyet egyszerűen le tudunk húzni és ki tudjuk mosni. Ha a kinti körülményektől próbáljuk megóvni az autó belsejét, érdemes beszerezni gumiszőnyeget, melyet óvatosan kiemelve az autóból, csak le kell mosnunk, akár kint, akár a fürdőkádban, vagy valami olyan helyen, ahol nem fröcsög mindenhova a sár. Ez, hogyha megszáradt, csak vissza kell helyezni. Így csak egy viszonylag mobilis tárgyat kell megtisztítani, nem pedig az alsó kárpitot sikálni az autóban, hiszen akarva, akaratlanul, be fogjuk vinni a koszt egy apróbb esőzés után is.


53termék
 
53termék

Hogyan tisztítsuk ki az autónkat porszívózás nélkül – trükkök és praktikák

Sokan használják napi szinten az autójukat, és ez sokszor meg is látszik az utastéren is. Persze autót porszívózni senki sem szeret, sőt van, akinek lehetősége sem nagyon van rá. Van pár trükk és praktika, amivel könnyedén kitisztíthatjuk az autónkat, és nem szükséges hozzá lecipelni mondjuk a 10. emeletről a porszívót, és szerezni valahonnan több méter hosszabbítót sem. Ha mindenképp ragaszkodunk a porszívózáshoz, mert mondjuk kutyaszőrös az autónk, akkor érdemes beszerezni, egy kicsi és kompakt kifejezetten autóba használható porszívót.

Ha ezt mindenképp ki akarjuk hagyni, akkor egy ruharollerrel is szép eredményeket érhetünk el az odatapadt hajszálak és szöszök eltávolítása terén. Az ülés foltjaira használjuk kárpittisztítót, ugyanakkor ezt elkerülhetjük, ha ülésvédő huzattal védjük a kárpitot. A huzatot folt esetén csak ki kell mosni, és száradás után már vissza is tehetjük. Emellett autós szőnyeget is célszerű használni, mert lényegesen megkönnyíti a takarítást. Léteznek már textil és gumiszőnyegek is, utóbbit már peremes verzióban is be lehet szerezni. Ha van ilyenünk, egyszerűen csak rázzuk ki takarításkor és kész.

A műszerfalról és a szélvédőről se feledkezzünk meg

A műanyag és üveg felületek ápolására számos készítmény létezik. Persze vannak házi megoldások is, mint például az ecetes átmosás, amivel a műszerfalat, a kormányt és a szélvédőt is áttörölhetjük. Hamar elpárolog, így nem marad az autóban kellemetlen szag. Vannak autósboltban kapható ápoló és tisztító készítmények is. Ebből rengetegféle van a pumpás kivitelűtől a tisztító kendőkig. A műszerfal és a szélvédő ápolásához célszerű műszálas kendőt használni. Arra mindenképp figyeljünk oda, hogy soha ne a páramentesítő kendőt használjuk, mert egyrészt nem erre való, másrészt így károsíthatjuk az anyagot.

A rossz szagok eltávolításáról se feledkezzük meg. Erre is rengeteg megoldás kínálkozik. A legtöbb légfrissítő márka kínálatában már kifejezetten autókba való szagsemlegesítő illatosítót is találhatunk. A kellemetlen szagok eltávolítására a házi megoldás a citromhéj használata, ami cigarettaszag ellen is jó, illetve ha nem akarunk autóillatosítót venni, tegyünk be a kedvenc szappanunkat egy dekoratív zacskóban a műszerfal alatti polcra, és hosszú ideig élvezhetjük a kellemes illatokat.

A kocsi belsejének tisztán tartása is fontos!

A benti részre nagyon jó műszerfalápoló folyadékot lehet kapni. Az alapvető különbség közte, és egy sima bútorápoló között az, hogy a hosszútávú védelem miatt próbál mélyebbre hatolni, nem csak a felszíni foltokat, koszt eltávolítani.

Az autó belseje mellett a külső tisztítás is különös figyelmet igényel. A legegyszerűbb, ha lehetőségünk van rá otthon, a külső felület tisztítására alkalmatos vegyszert felkeverni vízzel, átmosni kézzel az autót, majd slaggal megtisztítani, lemosni róla. Ha szép napos időnk van, érdemes hagyni, hogy magától megszáradjon.

Ha erre azonban nincs lehetőségünk, érdemes bizonyos rendszerességgel ellátogatni az autómosókba, így megvédhetjük autónkat a nagyobb koszosodástól, az esetleges kopástól.

A mindennapokban, pedig a megfelelő ablaktisztítóval az üveget mi is, akár vezetés közben is tisztíthatjuk. Ezzel megelőzzük, hogy a felfröccsenő sár, a néhány bogár, esetleges madárürülék ne száradjon az üvegre, hanem könnyedén, szinte már a folt keletkezésekor el is távolítsuk onnan.

Szűrés
Ár
 (Ft)
0 Ft - 12 350 Ft
Típus
Termék státusza